Ing. Jan Bolek

hoza217@post.cz

Bio

V Zašové žije od narození. Vystudoval stavební průmyslovku ve Valašském Meziříčí a poté stavební fakultu na VUT Brno. Pracoval jako stavební mistr, technik, stavbyvedoucí, investiční technik, ale také stavební dělník-živnostník, dělník ve výrobě, provozní na bowlingu či automechanik.

O komunální politiku ve své obci se začal intenzivněji zajímat po ukončení vysoké školy v roce 2006, kdy mimo jiné uspořádal místní předvolební debatu. Příležitostně píše články jako občan do Zašovských novin, méně často do Rožnovského prostoru či týdeníku Jalovec. Dlouhodobě se snaží se prosazovat otevřenou radniční obecní politiku. Opakovaně průběžně vyzýval vedení obce k realizaci videozáznamů ze schůzí zastupitelstva obce. Apeloval na pořádání kulatých stolů k důležitějším projektům v obci, v drtivé většině případů bez úspěchu. Od roku 2013 pořizuje vlastní videozáznamy schůzí obecního zastupitelstva. Zajímá se o životní prostředí, šetrné hospodaření s veřejnými rozpočty, veřejnou dopravu, politiku a dění v sousedních obcích a městech. Od roku 2014 jezdí dle možností do Zlína na krajské zastupitelstvo, kde rovněž pořizuje videozáznamy, jelikož minulé i současné vedení kraje odmítá jejich zavedení.

V roce 2016 po dlouhodobém přesvědčování přiměl vedení mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko ke zveřejňování podkladů a výstupů z tzv. valných hromad mikroregionu na webových stránkách, atd.

Pod záštitou České pirátské strany kandiduje ve své obci již podruhé (poprvé v roce 2014). Důvodem ke kandidatuře byla mizivá ochota stávajících politiků realizovat otevřenější politiku, citlivější přístup k životnímu prostředí apod. Proto je název strany-kandidátky spojován s heslem “Za obec průhlednější”